Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Keramische Dakpannen en de Milieukostenindicator (MKI)

23 juli 2024

Het bewustzijn over de milieu-impact van materialen neemt toe in de wereld van nieuwbouw- en renovatieprojecten. Milieuvriendelijke keuzes zijn niet alleen goed voor de wereld, maar ook duurzaam op lange termijn. Een belangrijk instrument om deze impact te meten en te vergelijken is de Milieukostenindicator (MKI).

De MKI-waarde, uitgedrukt in euro’s, geeft inzicht in de milieu-impact van een materiaal. Voor dakbedekkingsopties zoals keramische dakpannen is deze waarde een cruciale richtlijn. In dit artikel bespreken we specifiek de Milieukostenindicator van keramische dakpannen.

DUURZAAMHEID ALS BELANGRIJKSTE PUNT

Duurzaamheid is een belangrijke overweging bij de keuze van dakbedekking, gezien het dak een van de meest blootgestelde en kwetsbare delen van een gebouw is. De MKI-waarde biedt een praktisch hulpmiddel om de milieu-impact van dakpannen te beoordelen. Het is essentieel voor bouwers, architecten en aannemers om bewust te zijn van deze waarden en de duurzaamheid van hun materiaalkeuzes beter te kunnen inschatten.

MKI Waarden dakpannen

DIVERSE KERAMISCHE DAKPANNEN

Bij het kiezen van dakpannen speelt niet alleen de kleur en stijl een rol, maar ook het materiaal en de behandelingen. Keramische dakpannen zijn populair vanwege hun duurzaamheid en esthetische mogelijkheden. De MKI-waarde van keramische dakpannen varieert echter afhankelijk van het type en de kleur, wat voortkomt uit de verschillende productieprocessen en behandelingen.

MKI-WAARDEN VOOR KERAMISCHE DAKPANNEN

Een deel van de MKI-waarden voor keramische dakpannen is te vinden in de Nationale Milieudatabase (NMD). Voor diverse keramische dakpannen van Wienerberger variëren de MKI-waarden tussen € 1,68 en € 1,95 per vierkante meter, afhankelijk van het type en de afwerking van de dakpan. Deze waarden, gecategoriseerd als ‘cat. 1 data’, geven aan dat sommige keramische dakpannen een relatief lage milieu-impact hebben, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn voor dakbedekking.

WAAROM IS MKI-WAARDE BELANGRIJK?

De MKI-waarde geeft een duidelijk beeld van de milieuprestaties van een materiaal, waardoor beter onderbouwde keuzes gemaakt kunnen worden. Dit is vooral belangrijk voor dakbedekking, gezien de blootstelling aan de elementen. Door te kiezen voor keramische dakpannen met een lage MKI-waarde, kan men bijdragen aan een duurzamere toekomst.

CONCLUSIE

De Milieukostenindicator is een waardevol instrument voor het evalueren van de milieu-impact van bouwmaterialen, waaronder keramische dakpannen. De MKI-waarden van deze dakpannen variëren afhankelijk van het type en de afwerking, maar ze vormen over het algemeen een milieuvriendelijke optie vergeleken met andere bouwmaterialen. Door te kiezen voor keramische dakpannen met een lage MKI-waarde, draag je bij aan een groenere en duurzamere toekomst.