Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.
Lees meerMundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.
Lees meerMundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.
Lees meer21 oktober 2022
Nu we midden in de herfst zitten krijgen we steeds vaker te maken met regen- en stormachtig weer. Er zullen hier en daar dakpannen van de daken vallen, we zien dit elk jaar weer opnieuw. Wanneer het heeft gestormd loopt het ook storm bij ons op de zaak. Men kan niet 100% voorkomen dat er geen dakpannen afwaaien, zeker niet als we te maken krijgen met extreem weer. De kans op stormschade kan echter wel flink gereduceerd worden. Onder andere door het gebruik van ventilatiepannen.
Het is belangrijk dat het dak goed kan ventileren. Dit kan onder andere door gebruik te maken van vantilatiepannen. Hoe zit dit precies?
Als het stormt krijgt het dak te maken met een drukverschil. Onder de dakpan ontstaat een overdruk naar buiten toe, en boven de dakpan heb je door de wind een onderdruk die een trekkende kracht uitoefent. De wind krijgt onder de dakpannen vrij spel en raast bij een slechte ventilatie onder het hele dak. Het gevolg is dat dakpannen die niet eens aan de windzijde liggen van het dak afwaaien. Eigenlijk waaien ze niet van het dak af, maar worden ze door de druk van het dak afgezogen. Dit ziet men vooral terug bij platte dakpannen omdat er bij holle dakpannen iets meer plek is tussen de vorst en de dakpan.
Als men gebruik maakt van enkele ventilatiepannen op het dak, dan wordt de bovendruk onder de dakpan opgeheven. De wind heeft nog steeds invloed op het dak, maar de dakpan krijgt niet meer te maken met onder én bovendruk.
Idealiter komen ventilatiepannen 1 meter onder de nok te liggen en worden de dakpannen elke 1,5 meter gelegd. Deze legwijze zorgt voor een goed geventileerd dak van dakvoet tot de nok.
Het gebruik van ventilatiemogelijkheden draagt bij aan een gezond dak. Meer daar over kunt u in een volgende blog lezen.
Beeldbron: Wienerberger